Om meg

Jeg heter Oda. Jeg er sosialantropolog  og doktorgradstipendiat ved Universitetet i Bergen. Passet mitt viser at jeg er 29 år, men egentlig er jeg en blanding av en 5-åring og en dame på 80. Jeg er samfunnsengasjert, elsker å lage lister, er ikke særlig god i matte, spiser over gjennomsnittet mange bananer, og elsker å oppleve nye steder både fjernt og nært. Nå som jeg er stipendiat kan jeg endelig nerde med sosialantropologi på heltid. Mitt engasjement for faget vil jeg gjerne dele med flere gjennom denne bloggen og på snapchat (joodant).

Jeg bodde et år i Cape Town som utvekslingsstudent. Her er jeg på UCT sin campus.

Siden 2010 har jeg bodd, studert og jobbet i Bergen, med noen avbrekk i Sør-Afrika og Zimbabwe. Før jeg begynte å studere gikk jeg et år på folkehøyskole, jobbet et år og jeg var frivillig på barnehjem og skoler i en by i India.

Å kunne utfordre min egen forståelse om verden er noe av det som gjør sosialantropologi til et fantastisk spennende fag. Jeg har både bachelorgrad (3-årig) og mastergrad (2-årig) fra institutt for sosialantropologi ved UiB. Jeg begynte som doktorgradstipendiat i oktober 2018.

Som del av bachelorgraden min var jeg på utveksling i et år ved University of Cape Town. Gjennom det året ble jeg utrolig fascinert av Sør-Afrika – på godt og vondt – som gjorde at jeg reiste tilbake for å gjøre feltarbeid i Cape Town da jeg gikk på master.

UCT har en fantastisk campus, og det er mye som skjer gjennom hele semesteret.
På feltarbeid måtte jeg også prøve å gjøre samme jobb som gateselgerne.

 

Jeg var på feltarbeid i seks måneder i Cape Town og jobbet med gateselgere som selger gatemagasin slik som Megafon og =Oslo. Fokuset for prosjektet var å forstå hvordan gateselgere bruker byen og hvilken påvirkning faktorer som rase, klasse, etnisitet og kjønn påvirker deres hverdag og relasjon til byen. Diskriminering, seksuell trakassering, usikker økonomi, humor, omsorg og felleskap preget hverdagen gjennom disse seks månedene som jeg tilbragte ved gatehjørner og i townshipene gateselgerne bor.

Gjennom tiden min i Cape Town reiste jeg mye rundt i landet, men jeg bodde aldri i Johannesburg. Det blir spennende å få utforske en ny by i dette forskningsprosjektet.

Tematikker jeg er interessert i: infrastruktur, kjønn, ulikhet, urbant liv, urbanisering, marginalisering, enklaver, materialitet, estetikk, Sør-Afrika. Sjekk ut siden Nøkkelbegreper for mer info om enkelte tema.

 

Navn: Oda Eiken Maraire

Snapchat: joodant

E-post: oda.maraire@uib.no

Stilling: Doktorgradstipendiat

Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen